ПРИГОЖИН „ НА ШТИТУ“ АФРИКЕ

 

ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ
БИВШИ ДОПИСНИК ТАНЈУГА ИЗ АФРИКЕ

Иза кулиса  пројектованог   међуафричког сукобљавања   братских  племена  Нигера и Нигерије ради се о још  једном  планираном  прокси  рату.

 „Напад туђим рукама“  режиран  по устаљеном моделу   западних корпорација,од Балкана деведесетих , преко  Европе  Азије до Африке званично гура Француска притиском на ЕКОВА С да се пусти у војну  интревецију  у Сахелу.

 Али стварни предводник ове алијансе   заправо је  дубока држава САД које су највише пођене  руским пруством у Сахелу  и најновијим одлукама  БРИКСА о , равноправној мутиполарној сарањи и дедоларизацији.  

Да је  у питању борба за енергетске  коридоре планираног  панафричког  гасовода из Нигерије у Европу, који треба да замени Северни ток,   преотмању  драгоцених  ресурса   уранијума и злата од запада  потврђује на свој начин и саопштење  „Вагнера“ о још увек загонетној погибији њиховог лидера Јевгенија Пригожина . Непосредно по његовом повратаку из Африке.

  Професионална војска Вагнер којој је на челу  врло је  активна у  сахелској Африци,    тврди се у западним медјима  под истинском је  командом  Владмира Путина .И  то као приватна компанија. Нешто као  руски  „Блекорк“  а  финансиран из буџета државе .

 Пригожин  је убијен од стране „ непријатеља Русије“  тврде вагнеровци  и  сумњају да је на авион  „пуцано из ракетног ситрема С 4оо . „Отварајући тако  питање ко је батеријом  команадовао и  да ли Путин  у редовима војске  има противнике унутар Русије  који су у дослуху за западом.

Постоји и теорија да се ради о „нестанку“ Пргожина  као  сведока  и брисања идентитета  овог  Путиновог интимуса , наводног побуњеника,  кога је једноставно надрасла величина улоге и значаја  Вагнера  у Африци .  .

Чија даља судбина и потези ван контроле , тврди се и пљачка ,   више не сме бити  величном  значаја нафте злата и уранијума    бити препуштена волунатризму појединца .Овог  аватуристу на  лошем гласу, као и свим   „музичарима“ на обарачу  којима он  диргује лош глас  проносе  западни информативни  мејнстрим медји . И  е портали ТВ.

 За  обуку  Вагнерових  стручњака  упућен  је недавно  званични  захтев     Москви и  од   владе у Картуму, Судан.  Тамо  иначе бесни градђански рат владних снага  са паравојском која има подршку  НВО, САД,.  Испорукма свог  оружа  Русија иначе покрива 42 одсто афричких потреба . Тако се корак по корак Вагнера  од  запада до истока  подсахарја   ствара    безбедоносни  систем  који би се   могао  описати  као руски  „војни опасач“ на трбуху Африке.

Неспокојство у  западним корпарацијама  , које иначе  вековима   немилосрдно ниским ценама пљачакају  црни котненет  расте  да би њихова доскорашња  доминација у Африци  могла бити попуно прекинута. А већ је после 3оо милијарди   долара које је Кинала инвестирала у економски развој контнента, увећава  нове зебње  а посебно    резултати   самита БРИКСА  у Јоханезбургу где  ће  на позив  пет земаља оснивача бити прикључене  ускоро  као пуноправне чланице  поред осталих и Иран, Саудијска Арабија,  Египат, Етиопија  Аргетина  а тиме  увећана снага  новог блока  супрставњеног западном  Г2о и и Г7 подршком  нових  екомских велесила  сирмашном југу .„ Оне  желе да се ислободе економског и политчког апаратхејда, запада.“Пригожин завршавао на штиту  усред бојишта поново сучњених блоковских интереса.

 Суштина понуде  Кине и Индије и Русије   јер  повећана  мултполарна  екомска  али и војна  сарадања  „ на равноправним  основама  , без политчких услова .„У том моделу биче још Вагнера али не и   искакања  индивдуалца типа непредвиљивог  Пригожина. 

www.amika.rs

Коментари

Популарни постови са овог блога

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

БАЛОН ПРОБНЕ КАПИТУАЦИЈЕ