УКРАЈИНИЗАЦИЈА САХЕЛА !?

 


ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ

Бивши дописпик Танјуга из  Западне и Источне Африке

После  заједничког саопштења генерала западне Африке да им „није потребна дозвола Савета безбедности за акцију, јер имају легитимне разлоге,“ у чему иматирају праксу САД  „ влада и даље  драматична  неизвесност и лебди питање.Да ли ће заиста доћи, и када , до најављене  војне интревенција  EKOWASA  у Нигеру?

 И, посебно, како би се та авантура , предвођена Нигеријом под  дирекtним притиском  Француске, ова опет под супервизијом САД , могла окончати .Додуше, војни  заповедници ипак  се нису састали ради  доношења   коначне олуке, како је раније најaвљено.

 У међувремену за јавност, преко  умирујућих изјава подсекретарке Нуландове , секретара Блинкена и председника Бајдена,  САД м за сада,   „предност дипломатији и преговорима.“

Ипак , да ли је  предворју  украјинизација Сахела,  а имајући у виду праксу  Вашингтона да обавезно „штити своје интересе у било ком кутку света“ следи ,пo потпаљивању  Сахела , ширње интревецонизма у Африци?.

На западу  радо и  нападно  виде,   арочито од када  је ЕУ у суноврату , да је  црни континенет као пожељна  „ризница  ресурса и радне снаге.“  Дакле реколонизација , под плаштом демократизације..ДЕЖА ВУ на Балкану.   

 Африка је, да подсетимо, као  заборављено  „буре барута , неколико десетина година после арбитрирања  „међународне заједнице  „ праћеног  грађанским ратовима  прчиреним   на Руанаду , потом  Бурунди и Конго, остављена да мирује.А притом су САД    тком  низа геноцида димачих  ,  вештим спеткама ЦИЕ  потиснуле Француску  са њених вековних колонијалних поседа.

А Хаг је у суђењима ѕлочнима    у Руанди и  на Балкану  паралелно  оудио  „почниоце  злочина „. По  међународном суду, под  капом САД ,  једине и  инспираторе  геноцида   почињеног  у грађанским  ратовима.Које су ,та  се истина тешко  пробија  у  медјима  запада , САД и савезници  ,њихове обавештајне службе,  ревносно организовале.   Хушкањем на  сукобе  између  племена  и народа , сличних или истих гена , и историје. 

 Америка се окренула Африци  тек кад се  на црном контнету  снажно,  без политичких услова,  економски  са око 3оо милијарди долара  кредита и послова, као  водећа по утицају    угнездила  Кина. А Русија јој  асистира извозом оружја   и  „ „музичара“ на обарачу , припадника  „Вагнера.“

Америци  требају,  поред  осталог, гласови  Африке у ОУН  у сатанизацији  Путина. И  зато, као фротнмене  за кречење путева утицаја  на континенту ,  макар и ратом ,  гурају своје европске вазале.  Таква је првествено Макрнова Фрацуска  присутна  у Сахелу и после деколонизације.. Вашингтон, чувајући с е добро  од бламаже  могућег  директног  пораза САД,  Као у Сирији и Авганистану који би демократе скупо коштао  на  предстојечим изборима. 

Као прокламовани повод  операцују  у Сахелу проглашава  се  „одбрана уставности“ и „повратак на власт  26 јула свргнутог  председника Мохамеда Базума.“

 У току је  истицање  најновијег  задатог рока за повратак  на  „ стање предходног поретка „ , а треће по реду  одлагање  претеће   интервенције .

 То што није већ започета   заправо је   ишчекивање резлутата     надгорнавања иза а кулиса  око  судбине  пуча у Нијамеју    које се воде иимеђу афричих кључних лидера  и они  под  притиском  велесила , све по моделу африканзованог Балкана и  Украјине.

На челу  земаља  које се опиру агресији  је  утицијни Алжир интересно повезан и са Русијом  око наоружавања , и са западом коме извози гас.

Тамо  је, као бившој колонији Париза  са којим је вођен крвав рат за ослобођење ,  добро познато  да  иза  „одбране демократије  и паламентаризма „, осведочено корумпираног режима Нигера,  стоји заправо  очување  неколонијалних интереса .Пре свих  Француске која је   1888  са  Великом Бри ртанијом   договорно  поцепала  једну терирорију,  на Нигер и Нигерију.Да би 1963  до 1970 подржавла  сепаратзам  Нигеријске регије Бијафре а данас притиска Абуџу у на  интреванцију  против  братског  Нигера.На западу ништа ново. 

 Сценарио у Сахелу  могао би да пође путем   изазивања геноцида у Руанди  када су  1994 плаћеници из редова белгјианских плавих шлемова  , такве снаге биле су умешане и у сценарио  Сребренице,   базуком оборили авион и усмртили тадашњег председника Руанде,   предеводника племена Хуту, Јувелана Хабариманеа.

 Аантаганозми  који су  еслплодирали имали   су за пследицу   освету у градјанком   рату   тврди се  на западу  са милион жртава пленена Тутси.  Које, супртно  франкофпнским  Хутима имају   англосаксонску  колонијалну прошлост.. То итекако  подсећа на Балкан и БИХ.

Власт у Нијамју  је на претње  адресирала и  свој  одговор  Нуландовој, која је недавно  посетила Нијамеј да  „преговара“ .  И прети  да ће погубити  председника, Баѕзума,  таоца ,ако  буде  нападнута од  снага EKOWASA.  

 Црни континет  се  унутар  свијиг   54, чланице   Организације Афричког  Јединства  видно   колеба   око  смислености  и оправданости  агресије на  суверену земњу , Нигер. Која тврди да  је бескравни пуч   ЦНН  га је приказао  умотан у руске застве  демонстрната,  „искњучово  унутрашње питање Нигера „

.До сада је било реко 2о6  дражвних уадара у  пост колонијалној   Африци  од тога  преко 5о успешних . Претежно,  против   цвилних власти  и инстант демократија које су  лакао  у пост конијалном периоду  падале у  подметнуте мрежуе корупције  постављне од  стране  ранијих  господара и њихвих мега  корпорација.. 

 У Нигеру се одпграо  четврти  по реду  успели  војни удар  у неколионизованим земљама  Сахела  ,  где су  млади патриотски оријентсани офцири као  Ибрајим Траоре у Горњој Волти ,   збацили  цивилне  владе.  Троре се недавноо ба  Самоту Афрке и Русије сликао са Путном у Петровраду.

 Сви нови  режими ослонили су се на  политичку али и  друге видове помоћи Москве , вероватно и Пекинга који , за сада  бар , по традцији Кине , остаје невдуљив.  Укључуући  ту  и  видјиво присуство Вагнера у Малију ,Чаду Централноафричкој Републици  и  Горњој Волти . С пекулишее  се  у запа дним медјима  да би ове једнице виских војних професионалаца  ,  заједно са   припадцима  армија  Горнје Волте  и Малија  прскочили  у  помоћ  Нијамеју, ако буде нападнут.

 На  реду  је, ако дође до интревенције,  импплемнатција  још једног  братоубилачког   рата на тлу суверене  дражве   у борби  за   поседовање по багателним ценама 2.5оо тона у ранијума  неопходног  француским атомским централама. И још  важније   обезбеђење за потребе   ЕУ  сигурног проласка  планиране трасе  афричког гасовода  који би  преко   теритоје Африке а проласком кроз Нигер , Европи надокандио губитке   подизањем у ваздух  Севереног  тока.Што је , по свему , онај   суштински повод  утеравања  Африке у  нови геноцид  истоплеменика. У скривеном плану  је борба  велесила за енергетске сигурне токове чија би поновна  жртва могао лако постатати и африканизовани Балкан.  

www.amika.rs  


Коментари

  1. здраво свима, овде сам да поделим мало сведочанства. Моје име је Наоми Самуел, имам 40 година, удала сам се са 31, имам само једно дете и живела сам срећно до краја живота. После годину дана брака мој муж је постао тако чудан и не разумем баш шта се дешава, он је препун од куће до друге жене, толико га волим да и не сањам да ћу га изгубити, дајем све од себе да будем сигуран муж ми се враћа, али све без помоћи, плачући и плачући тражећи помоћ, причала сам о томе са његовом породицом али нисам добила одговор. Тако је моја најбоља пријатељица Ана Јохансон обећала да ће ми помоћи. Причала ми је о човеку по имену др Апата, рекла ми је да је он велики човек и прави човек коме се може веровати и да нема никакве везе са љубавним проблемима које не може да реши и рекла ми је како је помогао безбројним људима у обнављању њиховог односа. Био сам заиста убеђен, брзо сам контактирао његову мејл адресу, драпата4@гмаил.цом или његов ВхатсАпп/вибер са тим бројем (+447307347648). Објаснио сам му све своје проблеме, рекао ми је да не морам да бринем да ће сви моји проблеми бити одмах решени. Рекао ми је шта да радим да вратим мужа, а ја сам то рекла, рекао је да ће се после 3 дана мој муж вратити и почети да моли, и то се заиста догодило како је рекао, била сам веома изненађена, то је тако невероватно. Слава нашег односа са Богом је сада веома блиска и обоје живимо срећно до краја живота. Ако наиђете на сличан проблем, одмах га контактирајте и решите проблем једном заувек. И ја сам живи сведок..

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

ИЗБОРНИ ГАЛОП ТРОЈАНСКОГ КОЊА

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)