УКРАЈИНИЗАЦИЈА САХЕЛА !?

 


ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ

Бивши дописпик Танјуга из  Западне и Источне Африке

После  заједничког саопштења генерала западне Африке да им „није потребна дозвола Савета безбедности за акцију, јер имају легитимне разлоге,“ у чему иматирају праксу САД  „ влада и даље  драматична  неизвесност и лебди питање.Да ли ће заиста доћи, и када , до најављене  војне интревенција  EKOWASA  у Нигеру?

 И, посебно, како би се та авантура , предвођена Нигеријом под  дирекtним притиском  Француске, ова опет под супервизијом САД , могла окончати .Додуше, војни  заповедници ипак  се нису састали ради  доношења   коначне олуке, како је раније најaвљено.

 У међувремену за јавност, преко  умирујућих изјава подсекретарке Нуландове , секретара Блинкена и председника Бајдена,  САД м за сада,   „предност дипломатији и преговорима.“

Ипак , да ли је  предворју  украјинизација Сахела,  а имајући у виду праксу  Вашингтона да обавезно „штити своје интересе у било ком кутку света“ следи ,пo потпаљивању  Сахела , ширње интревецонизма у Африци?.

На западу  радо и  нападно  виде,   арочито од када  је ЕУ у суноврату , да је  црни континенет као пожељна  „ризница  ресурса и радне снаге.“  Дакле реколонизација , под плаштом демократизације..ДЕЖА ВУ на Балкану.   

 Африка је, да подсетимо, као  заборављено  „буре барута , неколико десетина година после арбитрирања  „међународне заједнице  „ праћеног  грађанским ратовима  прчиреним   на Руанаду , потом  Бурунди и Конго, остављена да мирује.А притом су САД    тком  низа геноцида димачих  ,  вештим спеткама ЦИЕ  потиснуле Француску  са њених вековних колонијалних поседа.

А Хаг је у суђењима ѕлочнима    у Руанди и  на Балкану  паралелно  оудио  „почниоце  злочина „. По  међународном суду, под  капом САД ,  једине и  инспираторе  геноцида   почињеног  у грађанским  ратовима.Које су ,та  се истина тешко  пробија  у  медјима  запада , САД и савезници  ,њихове обавештајне службе,  ревносно организовале.   Хушкањем на  сукобе  између  племена  и народа , сличних или истих гена , и историје. 

 Америка се окренула Африци  тек кад се  на црном контнету  снажно,  без политичких услова,  економски  са око 3оо милијарди долара  кредита и послова, као  водећа по утицају    угнездила  Кина. А Русија јој  асистира извозом оружја   и  „ „музичара“ на обарачу , припадника  „Вагнера.“

Америци  требају,  поред  осталог, гласови  Африке у ОУН  у сатанизацији  Путина. И  зато, као фротнмене  за кречење путева утицаја  на континенту ,  макар и ратом ,  гурају своје европске вазале.  Таква је првествено Макрнова Фрацуска  присутна  у Сахелу и после деколонизације.. Вашингтон, чувајући с е добро  од бламаже  могућег  директног  пораза САД,  Као у Сирији и Авганистану који би демократе скупо коштао  на  предстојечим изборима. 

Као прокламовани повод  операцују  у Сахелу проглашава  се  „одбрана уставности“ и „повратак на власт  26 јула свргнутог  председника Мохамеда Базума.“

 У току је  истицање  најновијег  задатог рока за повратак  на  „ стање предходног поретка „ , а треће по реду  одлагање  претеће   интервенције .

 То што није већ започета   заправо је   ишчекивање резлутата     надгорнавања иза а кулиса  око  судбине  пуча у Нијамеју    које се воде иимеђу афричих кључних лидера  и они  под  притиском  велесила , све по моделу африканзованог Балкана и  Украјине.

На челу  земаља  које се опиру агресији  је  утицијни Алжир интересно повезан и са Русијом  око наоружавања , и са западом коме извози гас.

Тамо  је, као бившој колонији Париза  са којим је вођен крвав рат за ослобођење ,  добро познато  да  иза  „одбране демократије  и паламентаризма „, осведочено корумпираног режима Нигера,  стоји заправо  очување  неколонијалних интереса .Пре свих  Француске која је   1888  са  Великом Бри ртанијом   договорно  поцепала  једну терирорију,  на Нигер и Нигерију.Да би 1963  до 1970 подржавла  сепаратзам  Нигеријске регије Бијафре а данас притиска Абуџу у на  интреванцију  против  братског  Нигера.На западу ништа ново. 

 Сценарио у Сахелу  могао би да пође путем   изазивања геноцида у Руанди  када су  1994 плаћеници из редова белгјианских плавих шлемова  , такве снаге биле су умешане и у сценарио  Сребренице,   базуком оборили авион и усмртили тадашњег председника Руанде,   предеводника племена Хуту, Јувелана Хабариманеа.

 Аантаганозми  који су  еслплодирали имали   су за пследицу   освету у градјанком   рату   тврди се  на западу  са милион жртава пленена Тутси.  Које, супртно  франкофпнским  Хутима имају   англосаксонску  колонијалну прошлост.. То итекако  подсећа на Балкан и БИХ.

Власт у Нијамју  је на претње  адресирала и  свој  одговор  Нуландовој, која је недавно  посетила Нијамеј да  „преговара“ .  И прети  да ће погубити  председника, Баѕзума,  таоца ,ако  буде  нападнута од  снага EKOWASA.  

 Црни континет  се  унутар  свијиг   54, чланице   Организације Афричког  Јединства  видно   колеба   око  смислености  и оправданости  агресије на  суверену земњу , Нигер. Која тврди да  је бескравни пуч   ЦНН  га је приказао  умотан у руске застве  демонстрната,  „искњучово  унутрашње питање Нигера „

.До сада је било реко 2о6  дражвних уадара у  пост колонијалној   Африци  од тога  преко 5о успешних . Претежно,  против   цвилних власти  и инстант демократија које су  лакао  у пост конијалном периоду  падале у  подметнуте мрежуе корупције  постављне од  стране  ранијих  господара и њихвих мега  корпорација.. 

 У Нигеру се одпграо  четврти  по реду  успели  војни удар  у неколионизованим земљама  Сахела  ,  где су  млади патриотски оријентсани офцири као  Ибрајим Траоре у Горњој Волти ,   збацили  цивилне  владе.  Троре се недавноо ба  Самоту Афрке и Русије сликао са Путном у Петровраду.

 Сви нови  режими ослонили су се на  политичку али и  друге видове помоћи Москве , вероватно и Пекинга који , за сада  бар , по традцији Кине , остаје невдуљив.  Укључуући  ту  и  видјиво присуство Вагнера у Малију ,Чаду Централноафричкој Републици  и  Горњој Волти . С пекулишее  се  у запа дним медјима  да би ове једнице виских војних професионалаца  ,  заједно са   припадцима  армија  Горнје Волте  и Малија  прскочили  у  помоћ  Нијамеју, ако буде нападнут.

 На  реду  је, ако дође до интревенције,  импплемнатција  још једног  братоубилачког   рата на тлу суверене  дражве   у борби  за   поседовање по багателним ценама 2.5оо тона у ранијума  неопходног  француским атомским централама. И још  важније   обезбеђење за потребе   ЕУ  сигурног проласка  планиране трасе  афричког гасовода  који би  преко   теритоје Африке а проласком кроз Нигер , Европи надокандио губитке   подизањем у ваздух  Севереног  тока.Што је , по свему , онај   суштински повод  утеравања  Африке у  нови геноцид  истоплеменика. У скривеном плану  је борба  велесила за енергетске сигурне токове чија би поновна  жртва могао лако постатати и африканизовани Балкан.  

www.amika.rs  


Коментари

Популарни постови са овог блога

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)

КЕРИЈЕВА КУГЛИЦА