ТОБОГАН ЗА ПАКАО

Слободан Рељић о књизи у припреми

ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ “ТОБОГАН ЗА ПАКАО - дневник српског журналисте 1980 – 2021”

Данас може бити чудно што неко уз потпис ставља ex tanjug. Пре две деценије то никог не би чудило. Јер, Танјуг бејаше у врху светског агенцијског новинарства – кућа од 450 новинара и 50 дописништава по свету. У танјуговце је друштво много улагало, али су они били друштвена вредност. Кад би се шта десило на било ком меридијану за час би се нашао чова који је тамо био годинама и јавности говори зналачки и сврховито.

Драган Милосављевић је од тог соја  – од извештача са градских, републичких догађаја до дописника из разних делова Африке, па Рима, Женеве.

Зато су „белешке српског журналисте 1980 – 2021“ тако широк поглед: од сведочанства о „афричким политичким пучевима“, преко најаве италијанског министра Скотија (1992) да „Југославија постаје полигон на коме ће Запад проверити колико су ефикасни инструменти интервенција“, разумевања како је инсцениран „Темишварски масакр“ (1989) и шта ће у тој игри наш конзулат, па откуд Маргарет Тачер да су „Срби фашисти“ и - како се све то појавило у Београду 5. октобра 2000, где Драган види „уџбенички припремани 'демократски' пуч, за трасирање глобократије“.

Толико смо тога видели, чули, прочитали али се слике губе у хаосу из кога не излазимо. Ово сведочење враћа нас у „балканску шатру“ где имамо „самодржце на ауфенгеру“ у „Србији на лизинг“ а која се љуља као пијана „Од 'ЕУ без алтерантиве' до 'алтернативе' без ЕУ“; уз „Вучића у флиперу велесила“ суочени са „отвореним путем за унијаћење светосавља“ копрцамо се „у мередову ЛГБТ“ и „цунамију миграната“; и - пред питањем свих српских питања Косовом – грчимо се гледајући „наше“ преговараче који „никад неће признати да су признали“.

Низ ових духовитих формулација су, у ствари, наслови тесктова у књизи. Као уредник старог кова Драган Милосваљевић је учен да трага за насловима који привлаче и значе. Можда се не сложите с закључцима или интерпретцијама, али сигурно ће вас све ово интригрирати и терати да мислите. Наравно да то може само посебна књига.    


Коментари

Популарни постови са овог блога

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)

КЕРИЈЕВА КУГЛИЦА