ТРАМПУ ЈЕЗЕРО, СРБИЈИ МОРЕ ?!

ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ, БИВШИ КОМЕНТАТОР ТАЈУГА ЗА НАТО И ВАТИКАН



 За разлику од политике празних обећања Брисела и , а  истовремене отворене подршке претензијама Албанаца  ,Трамп обећава  да ће садашње  ровове раздора на Балкану затрпати зеленим новчаницама.И тако за разлику од прерходне администрације САД, инвестицијама и развојем  донети мир на корист и Срба и Албанаца.

 Док му косовски Срби верују, па су језеро Газиводе назвали брже болље „Трампово језеро“, дотле ови у Србији  ипак  са резервом гледају на вест таблоида да ће им  „Трамп  отворти излаз на Јадранско море“.

 А Приштина ,узбуњена и овим вестима,  али  и хапшењима кључних  ликова повезаних за злочине УЧК , иза чега свакако стоји нека нова  дипломатија Вашингтона   гневно  поручује: „Американци  вратите се кући“. Дубоко  погођена  све виднијим   померањем клатна наклоности из Вашингтона према Београду.Такву бар слику гради Гренел, али и АВ. Све то  дешаваће  се оквиру предлога  некакве економске уније  слободне за приступ свима на Западном Балкану“.

  САД је називају „слободона  зона  неометаног протока  капитала и људи“, а Александард Вучић „  Мали Шенган“.То је  идеја коју је пласирао  још раније,  само вербално подржавао, можда чак изворно и креирао Брсел. Али, само у виду  пустих  обећања . И као удицу бачену Србима за стварање  неке нове Југославије. под именом Балканије. У којој би центрани фактор били муслимани  са штабом у Тирани, уз асистецију ништа мање антисрпског Сарајева .. 

 Да Трамп мисли озбиљно његов застпуник за Балкан, Гренел, уверава и преко  по њему сјајних резулатата  Београдске рунде разговора. Које, председник Вучић , оцењујуе  као „одшкринута врата старог пријатељства  са Америком.“То звучи логично  с обзиром  да је наближи сарадник Трампа у Приштни видео споменике  захвалности Клитну и улице са  називима књучних играча  из  „мочваре“.  Спремних да и да  разбуцају Америку  само ако је потребо да би Трампу  ускратили други мандат ипребликоовабње  неолибералне стратегије  глобализма у  суверенизам.

 То на одређем  начин ојачава ведродстојност јавних изјава  Трампа да преко доношењаа мира и просперитета Балкану  циља за себе Нобелову награду за мир . А то опет ојачава кредбилитет  уверавања Гренела да је  нова  помиритељска   стратегија САД ,  где економија и иневстиције  предњаче над политчким надгорњавањима  „ приоритет садашње политике  Стјет департмента“.

 Увек , ће се наћи они, и то из редова  клијетелистичког жутализма инспирисаног потребама мочваре , упорне да  подаве  изборну кампању Трапа  а који ће се ругати  домету разгвора у Београду. Као што су то учинилио и  после  уводне рунде у Ваншигону. Трдећи да је све  „шарена лажа за потребе  освајања другог мандата“ .

 Но, постоји  један необорив аргукмент у српској историји да је она  као држава  напредовала само онда када су се стекли услови да се њени  интереси заиста  поклопе са најутицајнијем на Балкану   у кургу  најмоћнијих  међу  моћнима.А да успут  прави болне али незаобилазне  компромисе. А  атах фактор  су данас , упоркос економској и политичкој  ерозији . наслеђеној од неолибералаи пустошењу короне,  и даље САД А бе Немачка. И резервисана Русија. 

 То што је Трамп изабарао да преко детанта и развоја  на Балкану оспори   ратну политику својих конкурената,  али и  покуша ,истовремено ,  заобилазним путем  која  искључујуе  Балкан као потецијално обновљено ратно жариште  да   легализује Косово  као државу у држави само  као проширени Бондстил  то се може очекивати од  бизнисмена .Он  је и први човек политике САД.Уосталом  Бондстил је прво нуђен Србији  и обилате  инвестције да прихвати трензицију  али  под америчком контролом  уз првествени профит  САД али  је  превагнула процена ЈУла  да треба  избрати рат са НАТО:И дошло данас,  под  напредним радикалима   на исто од пре  3о година. Са   истом понудом али без претње томахавком.

 Притом, не треба губити из вида  и сазнања Трампа   да   демократе,  форсирајући још једну обојену револууцију  али сада  не у Србији,   намеравају да спрече   и лукаву легализацију   у котрист  Дпоналда  резултата  њихове политике  на Балкану   у ширења америчког утицаја у корист  Доналда  и спрече  потскивање свог савезника  ЕУ и Меркелове   са ових простора.

 Таква татика Трампа, који  очито није никаква мајка Тереза, али није ни склон  глобалном сукобу у новом односу снага и интереса  између САД ,Кине и Русије на Балкану   може да чуди само  полтички наивне . Велики бродови нерадо да мењају  свој  историјом  зацртани основни правац.  Без обзира ко је на кормилу.

 У то се Србија уверила  и Берлинском конгресу 1878 када се, додуше уз невољни пристанак  савезничке Русије,  одрекла се својих истортијских простора у БИХ и  добила од  Аустрије само  условљену незаисниост. И  уцену  да њену субину до данашњих дана одређују мањине што су Албанци и те како  искористили  још под Титом.Можда би Трамп  наметњем некаве балканске  „ вестфалије“ то могао да промени , тај немачки диктат, српски усуд.  

Који траје    и након  скупо плаћене победе  над Германима  у првом  светском рату  јер је Србија  морала је  да прихвати  а показало се кобно за њ   стварање Југославије.  Само да би под  један кров окупила  своје сунарднике, Показало се накратко, а дугорочно себи ископала гроб  државности  и нацинални поноса.

 А  сада јој србојугославени, титоиди , актери 5 октобра , финасирани тада  од  Трампових противника, глобалиста,  држе лекције какотреба бранити Косово. Гурнто у сецесију још у  предлогу уставних промена  уочи  усвајања  несретног устава  од 1974 а да стеране нјихвих  политчких   често и билошких очева . 

 За Србију је сада најважније да се  заустави  пврвенствено о стратегија  Берлина  која траје од деведесетих, свођења  њене теритрорије  на предкуманоовску . А на простор испод три шљиве. Тренд очувања  Србије, и који рекло би се  нуди Трампм заједно са инвестицијама  сасвим се уклапа у књучни слоган његове  политике која на рачун  заустаљања глобализма фосира суверенизам.

  И то по цену  онога што је наука ради , јер је финасирао својевремено камању Клинтонове  понижавани  Вучић већ платио прелетанје  ит мошваре на суво. А  нема беслатног ручка  у Вашинтотну. Све   да би Србија  у  у „ модреном „ зачењу   тог појама , а не Албанија,  како је то планирано пре Трампа, буде   најважнији  партнер САД  на  Балкану. А он до Трампа. 

 . И тако би  обезбедио гаранције  које су на овим прострима  важиле само од Јалте   да смрти Броза. А фараон  Тито  је како коначно  отварају очи историчари, ,мада   формално „несврстан“, био  деценијама  експонет англоасоксонске политике. И то  прело ко фингирања неутралности  неразвијених којима се наметнуо на чеело  и  одузео преко гласова у ОУН  простор за утицај  нарастајућој совјетској империји.Са којом је Броз био у смртној завади.

 Ваља  зато очекивати  да ће Вучића  Трамп, ако победи новембра , пртискати  да   он само понови сценарио Броза реазитацијом  сада некакве економске  конфедерације  а  као побочног члана НАТО. А кроз потпсивање  некавог  новог Балканског  новог костуркта  ујединјених на  западном  Балкану  и атлантиста . Што би заначило, што ианче  најављују сви  преостали релеватни аналитичари, да  ће циљати  преко чврстих веза са Србијом  смањење утицаја Кине и Русије на Балкану  Но о томе је ипак  прерано говорити  као  и  реалној могућнисти  његове политике која  хоће да  макар успори Сиа  из врати  из Кине пренесену  производњу  САД  из Кине  у Америку.  У интерсу пре свега средње класе Америке која је његова основна  бирачка база . Уз њен пристанак  Трамп  прети  „демократама“ да неће дозвлити  планиране преваре избора преко поште које би ови правдали короном.      

 www.amika.rs 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

ИЗБОРНИ ГАЛОП ТРОЈАНСКОГ КОЊА

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)