ТРАМПУ ЈЕЗЕРО, СРБИЈИ МОРЕ ?!

ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ, БИВШИ КОМЕНТАТОР ТАЈУГА ЗА НАТО И ВАТИКАН За разлику од политике празних обећања Брисела и , а  истовремене отворене подршке претензијама Албанаца  ,Трамп обећава  да ће садашње  ровове раздора на Балкану затрпати зеленим новчаницама.И тако за разлику од прерходне администрације САД, инвестицијама и развојем  донети мир на корист и Срба и Албанаца.

 Док му косовски Срби верују, па су језеро Газиводе назвали брже болље „Трампово језеро“, дотле ови у Србији  ипак  са резервом гледају на вест таблоида да ће им  „Трамп  отворти излаз на Јадранско море“.

 А Приштина ,узбуњена и овим вестима,  али  и хапшењима кључних  ликова повезаних за злочине УЧК , иза чега свакако стоји нека нова  дипломатија Вашингтона   гневно  поручује: „Американци  вратите се кући“. Дубоко  погођена  све виднијим   померањем клатна наклоности из Вашингтона према Београду.Такву бар слику гради Гренел, али и АВ. Све то  дешаваће  се оквиру предлога  некакве економске уније  слободне за приступ свима на Западном Балкану“.

  САД је називају „слободона  зона  неометаног протока  капитала и људи“, а Александард Вучић „  Мали Шенган“.То је  идеја коју је пласирао  још раније,  само вербално подржавао, можда чак изворно и креирао Брсел. Али, само у виду  пустих  обећања . И као удицу бачену Србима за стварање  неке нове Југославије. под именом Балканије. У којој би центрани фактор били муслимани  са штабом у Тирани, уз асистецију ништа мање антисрпског Сарајева .. 

 Да Трамп мисли озбиљно његов застпуник за Балкан, Гренел, уверава и преко  по њему сјајних резулатата  Београдске рунде разговора. Које, председник Вучић , оцењујуе  као „одшкринута врата старог пријатељства  са Америком.“То звучи логично  с обзиром  да је наближи сарадник Трампа у Приштни видео споменике  захвалности Клитну и улице са  називима књучних играча  из  „мочваре“.  Спремних да и да  разбуцају Америку  само ако је потребо да би Трампу  ускратили други мандат ипребликоовабње  неолибералне стратегије  глобализма у  суверенизам.

 То на одређем  начин ојачава ведродстојност јавних изјава  Трампа да преко доношењаа мира и просперитета Балкану  циља за себе Нобелову награду за мир . А то опет ојачава кредбилитет  уверавања Гренела да је  нова  помиритељска   стратегија САД ,  где економија и иневстиције  предњаче над политчким надгорњавањима  „ приоритет садашње политике  Стјет департмента“.

 Увек , ће се наћи они, и то из редова  клијетелистичког жутализма инспирисаног потребама мочваре , упорне да  подаве  изборну кампању Трапа  а који ће се ругати  домету разгвора у Београду. Као што су то учинилио и  после  уводне рунде у Ваншигону. Трдећи да је све  „шарена лажа за потребе  освајања другог мандата“ .

 Но, постоји  један необорив аргукмент у српској историји да је она  као држава  напредовала само онда када су се стекли услови да се њени  интереси заиста  поклопе са најутицајнијем на Балкану   у кургу  најмоћнијих  међу  моћнима.А да успут  прави болне али незаобилазне  компромисе. А  атах фактор  су данас , упоркос економској и политичкој  ерозији . наслеђеној од неолибералаи пустошењу короне,  и даље САД А бе Немачка. И резервисана Русија. 

 То што је Трамп изабарао да преко детанта и развоја  на Балкану оспори   ратну политику својих конкурената,  али и  покуша ,истовремено ,  заобилазним путем  која  искључујуе  Балкан као потецијално обновљено ратно жариште  да   легализује Косово  као државу у држави само  као проширени Бондстил  то се може очекивати од  бизнисмена .Он  је и први човек политике САД.Уосталом  Бондстил је прво нуђен Србији  и обилате  инвестције да прихвати трензицију  али  под америчком контролом  уз првествени профит  САД али  је  превагнула процена ЈУла  да треба  избрати рат са НАТО:И дошло данас,  под  напредним радикалима   на исто од пре  3о година. Са   истом понудом али без претње томахавком.

 Притом, не треба губити из вида  и сазнања Трампа   да   демократе,  форсирајући још једну обојену револууцију  али сада  не у Србији,   намеравају да спрече   и лукаву легализацију   у котрист  Дпоналда  резултата  њихове политике  на Балкану   у ширења америчког утицаја у корист  Доналда  и спрече  потскивање свог савезника  ЕУ и Меркелове   са ових простора.

 Таква татика Трампа, који  очито није никаква мајка Тереза, али није ни склон  глобалном сукобу у новом односу снага и интереса  између САД ,Кине и Русије на Балкану   може да чуди само  полтички наивне . Велики бродови нерадо да мењају  свој  историјом  зацртани основни правац.  Без обзира ко је на кормилу.

 У то се Србија уверила  и Берлинском конгресу 1878 када се, додуше уз невољни пристанак  савезничке Русије,  одрекла се својих истортијских простора у БИХ и  добила од  Аустрије само  условљену незаисниост. И  уцену  да њену субину до данашњих дана одређују мањине што су Албанци и те како  искористили  још под Титом.Можда би Трамп  наметњем некаве балканске  „ вестфалије“ то могао да промени , тај немачки диктат, српски усуд.  

Који траје    и након  скупо плаћене победе  над Германима  у првом  светском рату  јер је Србија  морала је  да прихвати  а показало се кобно за њ   стварање Југославије.  Само да би под  један кров окупила  своје сунарднике, Показало се накратко, а дугорочно себи ископала гроб  државности  и нацинални поноса.

 А  сада јој србојугославени, титоиди , актери 5 октобра , финасирани тада  од  Трампових противника, глобалиста,  држе лекције какотреба бранити Косово. Гурнто у сецесију још у  предлогу уставних промена  уочи  усвајања  несретног устава  од 1974 а да стеране нјихвих  политчких   често и билошких очева . 

 За Србију је сада најважније да се  заустави  пврвенствено о стратегија  Берлина  која траје од деведесетих, свођења  њене теритрорије  на предкуманоовску . А на простор испод три шљиве. Тренд очувања  Србије, и који рекло би се  нуди Трампм заједно са инвестицијама  сасвим се уклапа у књучни слоган његове  политике која на рачун  заустаљања глобализма фосира суверенизам.

  И то по цену  онога што је наука ради , јер је финасирао својевремено камању Клинтонове  понижавани  Вучић већ платио прелетанје  ит мошваре на суво. А  нема беслатног ручка  у Вашинтотну. Све   да би Србија  у  у „ модреном „ зачењу   тог појама , а не Албанија,  како је то планирано пре Трампа, буде   најважнији  партнер САД  на  Балкану. А он до Трампа. 

 . И тако би  обезбедио гаранције  које су на овим прострима  важиле само од Јалте   да смрти Броза. А фараон  Тито  је како коначно  отварају очи историчари, ,мада   формално „несврстан“, био  деценијама  експонет англоасоксонске политике. И то  прело ко фингирања неутралности  неразвијених којима се наметнуо на чеело  и  одузео преко гласова у ОУН  простор за утицај  нарастајућој совјетској империји.Са којом је Броз био у смртној завади.

 Ваља  зато очекивати  да ће Вучића  Трамп, ако победи новембра , пртискати  да   он само понови сценарио Броза реазитацијом  сада некакве економске  конфедерације  а  као побочног члана НАТО. А кроз потпсивање  некавог  новог Балканског  новог костуркта  ујединјених на  западном  Балкану  и атлантиста . Што би заначило, што ианче  најављују сви  преостали релеватни аналитичари, да  ће циљати  преко чврстих веза са Србијом  смањење утицаја Кине и Русије на Балкану  Но о томе је ипак  прерано говорити  као  и  реалној могућнисти  његове политике која  хоће да  макар успори Сиа  из врати  из Кине пренесену  производњу  САД  из Кине  у Америку.  У интерсу пре свега средње класе Америке која је његова основна  бирачка база . Уз њен пристанак  Трамп  прети  „демократама“ да неће дозвлити  планиране преваре избора преко поште које би ови правдали короном.      

 www.amika.rs 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ИЗБОРНИ ГАЛОП ТРОЈАНСКОГ КОЊА

РУС СА СУНЦОБРАНОМ – ПРВАК СВЕТА У НОВИНАРСТВУ

ПРОДАЈА САВЕСТИ, ЗЛА КОБ СРБИЈЕ