СРЕЋНА НОВА - ОВО ЈЕ СРБИЈА ... СВЕ ДО ИБИЈA


ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ

Ето нама  на изврнутим  калдрмама , све посрћући по развалинама свакодневних  афера, тетурања  из лоше старе   у ништа бољу .  Нову . А у  надреалном  декору  претумабвања свега постојећег.
Рецимо, тешко разумљивог премештања на Сави ћуприје ...на суво.  А прикзивања напретка  „златних година“ као репрезентативне лего слагалице  макета изложених  у велелепној палати.Достојне гробице фараона.
У међувремену  одвија се пресељења  сваког ко себе сматра иоле вредним напредним,  из старог,  у„ нобл „  Београд. Онај на води.И у овом  феудализму властела ће , дакле,  опет  пребивати у кулама  .


А јарковима и статусом и физички бити одвојени од плебса.То је њима сеоба у  ужи круг двојке и на  Дедиње  борба  „прађедова“ дала.  Ту демократију.Те они , тврде нису   баш  тикве без корена макар  су  од лозе  „шумаца.“
А  о таквој   „риалити“  Србији ,  о НВО  надгледницима  овог кукавног гнезда ,  медијски блесиметри дојављују свакодневно.  Врло прецизно, оно оно  што их  једино интересује од   грдних  од  дојава , то је  пад  сампоуздања, самосвести „ народа  у улози  пацијента„  ове  балканске  лудаје.
И зато је заправо нормало да се после  пута без алтернативе ка ЕУ  Србија одједном   без објашњења  обрће  наређеним   закретом са ЕУ севера према балканском пакту са НАТО ка   југу .  Некакавом шенгенском братсву  јединству  са  Албанцима , несталним македоницима и фундаметалистима из Босне.
 А Милгоорци чекају да буду позвани да  одлучују у  овој скаламерији  од  „ регије „ и у ракољеној  цркви коју ће  правослвне харамбаше разделити у самосталне епрахије грамзивих  владика.  Дакле  на југ. Без обзира што нам  „тиранци „ и даље својатају и отимају  Косово .
Оваква Србија све више наликује Дизнијевој земљи чуда. То је истинска недођија незамисливих  свакодневних  уврнутости а  непознатих  у реалности озбиљне  државе . Али, могућих у цртаћу  у коме некакав балкански Петар Пан, зашао у педесете, иживљава своје  неостварене пубертеске  фантазмагорије.
И склон је или сузама, или неконтрлисаном бесу и увредама ако не добиоје аплауз. Све  ипод ока меркајући   какао реагује капетан  са   командног  моста , али и родбина     из шаптачнице.  И једни и други су организатори ове балканске  шарлатанијаде и индиго верзије   посртања  некадашње Југославије  сада  као Србославије .
Разигран  је балкански  Пан у свом  царству  само наизглед политчких  детињарија и несувислости   И вештих премета,  двоструког салта,  узлета и прелета. А  дотле  збланута   партијска војске  одобрава  .  Кличе  свом  ни у чему достижном хероју.Све се поклапа са  секвенцама  анимираног филма о одбеглом  „несташку“ кога не занима стварност ,  жели  и креира искључиво немогуће.
 Ту је зато у мизансцену каламбура   неопходан зли Ђилас као капетан Кука, Јеремија као први офцир гусарске  „опозиционе „палубе, кључни министри Мали  Неша, Вулин као потецијални крокодили ..И најзад спасносна  Ана , Звончица.
 Ту су  и као хор  безбрижних  дечака  посланици  у параламнету. Разиграни  у дебатама каубојуа и индјанаца  а  на  даскама  које свима  њима  живот значе. А саставни су део политчке бајке уствари још једног балканског макбар кабареа на бурету барута .  .
Док  српски  „Пан“ учи и  кинески поред свих осталих језика којима влада,  Србија левитира у  одсуству елементарне представе шта је надаље као  задато вечну  „напредну“  у  наредним  годинама  очекује.  Без реакације јавности   што је  везаних ногу и руку  на терапији    добровољног самопоништавања  достојанства и памети.
 Смештена између  циничног    поспрдног   србовања бивших радикала  ,где је  изругивње   примитивизму , маестралног карикираног од    Рaдoвана,  вешто  окренуто у  афирмацију свега постојећег , а што је понижавајуће  и простачко.Као што је  и склоност  какапитулацији пред Вилотићима .А  ЗА „ДОБРО НАРОДА „,
 Све што ОН предузме   проглашава   се „за  вргхунску памет  савременог Баје   „који зна шта ради“   И претвара  плански  у  фестивакл  таблоидне неизбежне  опште   среће   што је нација  стављена  под жезло   сада Балканског Ибија .
  А који са ТВ екрна дан ноћ и  са насловница новина   самопохвалама  својим  досадњим „ враголијама  кличе све је  за тебе  и због тебе   „ Народе мој“  Слушају   „Серви“  то као из вазда укљученог  џу бокса . И  они који га покорно  следе али они који беже главом без обзира. Понављајући у себи да су управо због раграган пана Пана који не хода земљем  сваког новог дана  на путу без алтернативе.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ПРОДАЈА САВЕСТИ, ЗЛА КОБ СРБИЈЕ

ИЗБОРИ: НОВЕ „ДЕОБЕ“, НАСТАВАК СЕОБА ?!

ТАНЈУГ НА ОТПАДУ ТРАНЗИЦИЈЕ