СРЕЋНА НОВА - ОВО ЈЕ СРБИЈА ... СВЕ ДО ИБИЈA


ДРАГАН МИЛОСАВЉЕВИЋ

Ето нама  на изврнутим  калдрмама , све посрћући по развалинама свакодневних  афера, тетурања  из лоше старе   у ништа бољу .  Нову . А у  надреалном  декору  претумабвања свега постојећег.
Рецимо, тешко разумљивог премештања на Сави ћуприје ...на суво.  А прикзивања напретка  „златних година“ као репрезентативне лего слагалице  макета изложених  у велелепној палати.Достојне гробице фараона.
У међувремену  одвија се пресељења  сваког ко себе сматра иоле вредним напредним,  из старог,  у„ нобл „  Београд. Онај на води.И у овом  феудализму властела ће , дакле,  опет  пребивати у кулама  .


А јарковима и статусом и физички бити одвојени од плебса.То је њима сеоба у  ужи круг двојке и на  Дедиње  борба  „прађедова“ дала.  Ту демократију.Те они , тврде нису   баш  тикве без корена макар  су  од лозе  „шумаца.“
А  о таквој   „риалити“  Србији ,  о НВО  надгледницима  овог кукавног гнезда ,  медијски блесиметри дојављују свакодневно.  Врло прецизно, оно оно  што их  једино интересује од   грдних  од  дојава , то је  пад  сампоуздања, самосвести „ народа  у улози  пацијента„  ове  балканске  лудаје.
И зато је заправо нормало да се после  пута без алтернативе ка ЕУ  Србија одједном   без објашњења  обрће  наређеним   закретом са ЕУ севера према балканском пакту са НАТО ка   југу .  Некакавом шенгенском братсву  јединству  са  Албанцима , несталним македоницима и фундаметалистима из Босне.
 А Милгоорци чекају да буду позвани да  одлучују у  овој скаламерији  од  „ регије „ и у ракољеној  цркви коју ће  правослвне харамбаше разделити у самосталне епрахије грамзивих  владика.  Дакле  на југ. Без обзира што нам  „тиранци „ и даље својатају и отимају  Косово .
Оваква Србија све више наликује Дизнијевој земљи чуда. То је истинска недођија незамисливих  свакодневних  уврнутости а  непознатих  у реалности озбиљне  државе . Али, могућих у цртаћу  у коме некакав балкански Петар Пан, зашао у педесете, иживљава своје  неостварене пубертеске  фантазмагорије.
И склон је или сузама, или неконтрлисаном бесу и увредама ако не добиоје аплауз. Све  ипод ока меркајући   какао реагује капетан  са   командног  моста , али и родбина     из шаптачнице.  И једни и други су организатори ове балканске  шарлатанијаде и индиго верзије   посртања  некадашње Југославије  сада  као Србославије .
Разигран  је балкански  Пан у свом  царству  само наизглед политчких  детињарија и несувислости   И вештих премета,  двоструког салта,  узлета и прелета. А  дотле  збланута   партијска војске  одобрава  .  Кличе  свом  ни у чему достижном хероју.Све се поклапа са  секвенцама  анимираног филма о одбеглом  „несташку“ кога не занима стварност ,  жели  и креира искључиво немогуће.
 Ту је зато у мизансцену каламбура   неопходан зли Ђилас као капетан Кука, Јеремија као први офцир гусарске  „опозиционе „палубе, кључни министри Мали  Неша, Вулин као потецијални крокодили ..И најзад спасносна  Ана , Звончица.
 Ту су  и као хор  безбрижних  дечака  посланици  у параламнету. Разиграни  у дебатама каубојуа и индјанаца  а  на  даскама  које свима  њима  живот значе. А саставни су део политчке бајке уствари још једног балканског макбар кабареа на бурету барута .  .
Док  српски  „Пан“ учи и  кинески поред свих осталих језика којима влада,  Србија левитира у  одсуству елементарне представе шта је надаље као  задато вечну  „напредну“  у  наредним  годинама  очекује.  Без реакације јавности   што је  везаних ногу и руку  на терапији    добровољног самопоништавања  достојанства и памети.
 Смештена између  циничног    поспрдног   србовања бивших радикала  ,где је  изругивње   примитивизму , маестралног карикираног од    Рaдoвана,  вешто  окренуто у  афирмацију свега постојећег , а што је понижавајуће  и простачко.Као што је  и склоност  какапитулацији пред Вилотићима .А  ЗА „ДОБРО НАРОДА „,
 Све што ОН предузме   проглашава   се „за  вргхунску памет  савременог Баје   „који зна шта ради“   И претвара  плански  у  фестивакл  таблоидне неизбежне  опште   среће   што је нација  стављена  под жезло   сада Балканског Ибија .
  А који са ТВ екрна дан ноћ и  са насловница новина   самопохвалама  својим  досадњим „ враголијама  кличе све је  за тебе  и због тебе   „ Народе мој“  Слушају   „Серви“  то као из вазда укљученог  џу бокса . И  они који га покорно  следе али они који беже главом без обзира. Понављајући у себи да су управо због раграган пана Пана који не хода земљем  сваког новог дана  на путу без алтернативе.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

ИЗБОРНИ ГАЛОП ТРОЈАНСКОГ КОЊА

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)