Потпаљивање Косова

Београд, 4 мај 1993. ТАНЈУГ  

Драган Милосављевић коментатор за НАТО и Ватикан  


Из западних полтичких кругова, који су себе самоовласти-ли за арбитрирање на просторима Балкана, преко њихових медија, али и из Тиране, све су јаснији наговештаји да је наредна етапа у пројектовању балканске драме потпаљивања Косова.

Тако Радио Франс Интернасионал, дан уочи скупштине на Палама где се решава судбина рата и мира, упозорава да ништа још није окончано са евентуалним српским да. „Гомилање српске војске на Косову, упад српских авиона у ваздушни простор Албаније  надвили су над Косовом злослутне облаке ратне опасности“ – најављује француски радио.

Мало затим, Албанија је затражила да се на овај део српске територије упуте снаге Уједиње-них нација како би се спречило етничко чишћење Косова.Албански медији, који су, поучени успешним Туђмановим потезом у сатанизацији Срба, такође једној страној компанији за публицитет поверили нуђење своје истине о Косову, поручују свету: Београд само тражи прилику да отпочне са масовним погромима, два милиона Албанаца је угрожено.

Како се сазнаје из добро обавештених извора, у предстојећој медијској офанзиви о успостављању неке врсте међународног протектората на Косову одлучујућу улогу треба да одигра америчка компанија Рудер Фин.Предвиђено је, као и у случају Босне, комбиновање политичких и војних притисака. На то упућује кратка изјава из Атине копредседника Овена, који је не много упадљиво, ипак нашао за потребно да за Атински споразум и евентуални пристанак Срба на Палама веже и питање Косова, стављајући га практично у босанску корпу.

Само неколико дана пре ове изјаве, а одмах после закључака КЕБС-а у Прагу, у Тирани је боравио начелник Генералштаба НАТО снага у Европи, генерал Денис. Он је, како се сазнаје из добро обавештених извора у Београду, добио обећање у Тирани да ће Атлантски савез имати на располагању албанске ваздушне војне базе. НАТО је, према овим изворима, разрадио око 18 варијанти војних операција на просторима Балкана, које укључују и акције притисака на СРЈ у изнуђивању новог статуса Косова.

У отварању косовске етапе није изостао ни Ватикан чији је највиши изасланик папа Јован Павле II учинио једнодневну посету Скадру и Тирани крајем априла, где је без присуства јавности и једне речи публицитета у албанским и западним медијима имао састанак са првацима албанске опозиције на Косову предвођене Ибрахимом Руговом.
Врховни поглавар Католичке цркве, који је иначе предњачио у свим досадашњим позивима, како у заоштравању санкција према СРЈ, тако и у призивању војне интервенције, био је саго-ворник милитантног председника Албаније Сали Берише.

После муслимана у Босни на ред долази два милиона на Косову“, изјавио је на митингу у центру Тиране у присуству папе албански председник Бериша, тражећи хитну војну интервенцију против Срба. Бериша је практично само поновио оно што већ близу годину дана заговара Света столица одакле је путем Радио Ватикана свет буквално бомбардован свакодневним позивима да се упусти у хуманитарну интервенцију, ако треба и силом“, на тлу Балкана.

На бази онога што је до сада открила италијанска штампа, али и изјављивали јавно политички функционери Албаније, као и представници албанске мањине на Косову, сценарио српске интервенције одавно је већ припремљен у троуглу САД – Албанија – Ватикан.

У ствари, Беришин захтев Ватикану да пожури превентивну интервенцију да не би плануло Косово практично је активирање прве фазе НАТО пацификације Косова. Преношења притиска Запада директно на тло Србије.

Пре папе Албанију је такође први пут посетио и генерални секретар НАТО Манфред Вернер и тада су пружене гаранције Беришиној влади да ће западна војна алијанса бити гарант њене безбедности у опасном суседству са СРЈ.

Италијански листови су још прошлог лета опширно, са пуно детаља писали о масовном инфилтрирању стручњака ЦИА и италијанских специјалаца на територији Албаније, где, како је откривено, део њих обучава терористе на Косову. Већи број тих стручњака крије се иза хуманитарних организација и номинално је у њиховој служби, а значајну помоћ у прибављању информација и врбовању у Албанији дају им ватикански кадрови послати у земљу орлова.

Изузетна активност Ватикана у земљи где је само десет одсто од тромилионске популације католичке вероисповести, може се објаснити најпре политичким плановима Ватикана на који се у успостављању стратегије новог поретка видно ослања Вашингтон и његови савезници.

У свом извештају за Радио Франс Интернационал шиптарски филозоф, публициста и оснивач Социјалдемократске партије Косова Шкељзен Малићи одаје неке од детаља ватиканске технологије у освајању Косова коришћењем албанске везе, али и НАТО притисака.

Молитву Војтиле у Скадру албански политичари, како у Тирани, тако и у Приштини, схватили су као благослов за полити-чко уједињење, прогнозирао је Малићи. На међународном плану подршка за то очито не недостаје. 

Objavljeno na generalnom servisu Tanjuga na pet jezika i u knjizi Balkanizacija Afrike Afrikanizacuja Balkana
    Коментари

Популарни постови са овог блога

ПРОДАЈА САВЕСТИ, ЗЛА КОБ СРБИЈЕ

ИЗБОРИ: НОВЕ „ДЕОБЕ“, НАСТАВАК СЕОБА ?!

ТАНЈУГ НА ОТПАДУ ТРАНЗИЦИЈЕ